Over mij

Roos Stokkel, 1990

Van jongs af aan was ik een erg gevoelig en artistiek kind. Ik wist wat er speelde op emotioneel gebied als mensen niet bij zichzelf waren. Omdat mijn emoties en gevoeligheid niet helemaal de ruimte kregen, had ik eczeem. Ik keerde me naar binnen door veel te lezen en tekenen. Later kwam er het schrijven bij, en kreeg ik nog een kanaal om de verbanden die ik zag uit te drukken. Pas na de middelbare school opende ik me weer, door verschillende richtingen uit te proberen die uiteindelijk allemaal in elkaar pasten als een puzzel.

Eerst probeerde ik de studie Psychobiologie, vanuit nieuwsgierigheid naar de relatie tussen geest en lichaam, maar de academische wereld gaf mij geen antwoorden over de spirituele kant van het leven. In 2012 ging ik naar de kunstacademie, om mijn creatieve expressie te ontwikkelen. Ik liep vast met teruggekeerde eczeem en vermoeidheidsklachten. Dat vond ik heel raar, want dit was toch de perfecte plek om me uit te drukken? Ik had net begrepen dat ik hooggevoelig was. Maar er waren zoveel verschillende stemmen in mij. Was het tot expressie brengen van mijn pijn goed of juist niet? Waarom had ik al die fysieke klachten en hoe kon ik mijn gevoeligheid omzetten in een kracht, terwijl die alleen maar tegen me leek te werken? En toen mijn creativiteit vastliep: wat blokkeerde mij zo? Mijn eczeem kwam terug in alle hevigheid tot het punt dat het niet meer ging.

Ik stopte met de kunstacademie en ging op reis langs ecologische gemeenschappen, waar ik in eerste instantie het paradijs vond. Algauw kwamen er barsten in, want toen ik mezelf wilde uitdrukken kon ik dat ook weer niet vrijelijk doen. Ik leerde dat ik daar niets kon vinden dat niet al in me zat, en kwam in een niemandsland terecht. Gestopt met de oude patronen, maar wat nu? Die nieuwe wereld, waarin alles met elkaar verbonden was in een netwerk van licht, leek ik ook niet te kunnen bereiken.

Dit was een heel belangrijke periode, en ook een moeilijke: de donkere nacht van de ziel. Ik besloot een intensieve spirituele opleiding bij Instituut Mens & Intuïtie te volgen, die mij herinnerde aan mijn spirituele gaven, mijn gevoeligheid en mijn vermogen om mezelf te healen en daarmee de mensen om me heen.

Ik heb vier jaar lang mijn energiesysteem in kaart gebracht. Allerlei overtuigingen over hoe ik zou moeten zijn heb ik bewust gemaakt, emotionele ladingen geheeld, mezelf steeds meer gegrond en geopend. Voorheen onderdrukte ik mijn angsten en liet ik mezelf niet zien. Of ik slingerde juist met een soort moed der wanhoop mijn expressie de wereld in. Maar ik heb inmiddels geleerd dat het wijs is om naar mijn angsten te luisteren, omdat mijn intuïtie hier een belangrijke boodschap in geeft – waar ik ze eerder onderdrukte vanuit het idee dat ze niet sterk of spiritueel waren, laat ik ze nu toe en neem ik ze serieus, waarna ik alsnog doe wat ik verlang. Ook heb ik geleerd dat in mijn stilte mijn kracht ligt en dat ik vanuit die stilte precies uitdruk wat ik diep vanbinnen wil – waar ik eerder leerde dat ik veel moest zeggen om mezelf uit te kunnen drukken. Juist dit heelde mijn expressie. En zo waren er meer lessen dan ik hier kan benoemen. Ik begon me weer meer te voelen zoals ik als kind was geweest. Ik heelde de eenzaamheid en andere emoties uit het verleden. Langzaam maar zeker genazen mijn eczeem en vermoeidheid, nu ik niet meer mijn eigen vijand was, maar met zelfliefde koos voor de dingen die goed voelden. Ik begon weer te creëren, nu op een manier die ik op de kunstacademie nog niet zo durfde: met spirituele dimensies erin verweven. Uiteindelijk verdwenen mijn fysieke klachten ook. Ik volg nu mijn eigen authentieke pad.

En ik verlang er diep naar om deze healing te delen, juist in de donkere periodes van je leven. Het liefst wil ik je in contact brengen met je eigen innerlijke kompas, wanneer je de beslissing hebt gemaakt om het écht anders te doen. Ik heb me verbonden met het lichtnetwerk, juist door mijn schaduw te belichten. Ik heb dit gedaan op de creatieve manieren waar mijn passie in kan stromen: schrijven, healen en tekenen. Ik wens dat we een wereld kunnen leven waarin de mensen authentiek zijn, in harmonie met elkaar op hun eigen unieke weg, bijdragend aan een wereld in eenheid. Met mijn inzicht in het menselijke energiesysteem wil ik ook anderen helpen om hun leven te kunnen transformeren en hun droom te leven.

Mijn manier van heling is praktisch, genuanceerd en gevoelig, gebaseerd op mijn eigen lessen en ervaringen als hooggevoelige, mijn grondige scholing bij Mens & Intuitie en vele uren (zelf)studie (Human Design, Enneagram, Teal Swan). Ik breng je weer terug naar je innerlijke rust en de zekerheid dat je kunt vertrouwen op jezelf, door beeldende inzichten te geven die jouw waarheid weerspiegelen en een praktische leidraad te bieden. Mensen die bij mij komen benoemen vaak mijn ‘stille, maar krachtige aanwezigheid’ en rust. Ik grond zachtaardig wat er in je leeft.

In het maken van Zielstekeningen voor Nabeelden vallen mijn opleidingen aan de kunstacademie en instituut Mens & Intuïtie op hun plek. Met veel passie en verwondering schilder ik de beelden die ik doorkrijg van iemands essentie, en maak daarmee energie zichtbaar.

Met Mayasana heb ik mijn eigen unieke healingmethode ontwikkeld. Dit is een combinatie van Human Design en energetische healing waarbij ik lichaam, geest en emotie verbind.

Met De Gouden Spin komt mijn schrijfpassie tot uitdrukking in artikelen en ebooks.

Opleidingen
  • Gymnasium – RSG Magister Alvinus (2002-2008)
  • Autonome Beeldende Kunst – Academie Minerva te Groningen (2009-2012)
  • Basic-Level in Human and Universal Energy® (2012)
  • Intuïtieve Ontwikkeling – Instituut Mens & Intuïtie (2013)
  • Healing – Instituut Mens & Intuïtie (2014)
  • Reading- Instituut Mens & Intuïtie (2015)
  • Human Design Rave ABC’s – Human Design Wise (2016)
  • Lightworker – Instituut Mens & Intuïtie (2016/2017)